Biorę ser z wiaderka i puszkę brzoskwiń. Miniaturowe serniczki są u mnie hitem

Dodano:
Serniczki z brzoskwianiami Źródło: Shutterstock / Maryia Blizniakova
Ten przepis to pomysł na to, jak można wykorzystać recepturę na zwykły sernik. W tym przypadku sekretem jest sposób pieczenia. Efekt? Przepyszne serniczki wypełnione słodkimi owocami.

Często podkreślam, że uwielbiam piec serniki, bo to dla mnie jedne z najlepszych ciast i jednocześnie, wbrew pozorom, jedne z najłatwiejszych do zrobienia. Ten przepis jest również dziecinnie prosty, a są to sernikowe babeczki, czy po prostu miniaturowe serniczki z brzoskwiniami z puszki. Są idealne na deser, łatwo je też spakować na wynos, do szkoły czy do pracy.

Jak zrobić serniczki z sera z wiaderka?

Do zrobienia tego przysmaku wykorzystuję jeden z moich ulubionych przepisów na sernik, w którym wystarczy zmiksować wszystkie składniki. Najczęściej bazą mojego deseru jest popularny ser z wiaderka: to szybka i dość tania opcja (poluję na promocje na taki ser), ale oczywiście można tu wykorzystać samodzielnie zmielony twaróg.

Serniczki robię w dwóch wersjach – z kruszonką albo bez kruszonki. Obie opcje podaję w przepisie. Mam tendencje do robienia zbyt dużej ilości kruszonki (np. przy pieczeniu drożdżówek), ale nadmiar zamrażam i potem wykorzystuję np. do takich serniczków. W przepisie jest dokładna receptura na prostą kruszonkę.

Rada: z tego przepisu możesz również upiec sernik w tradycyjnej formie, trzymaj go jednak w piekarniku ok. 15-20 minut dłużej.

Przepis: Serniczki z brzoskwiniami

Prosty patent na miniaturowe serniczki.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
24
Liczba kalorii
169 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 50 g masła
  • 1 puszka brzoskwiń

opcjonalnie na kruszonkę:

  • 40 g masła
  • 40 g cukru
  • 80 g mąki

Sposób przygotowania

  1. Robienie masy sernikowejMasło rozpuść w rondelki i zostaw do ostudzenia. Zmiksuj jajka z cukrem, aż będą jasne i puszyste, a cukier się rozpuści. Do masy z jajek dodaj ser, budyń, wanilię i masło, zmiksuj wszystko do połączenia składników. Brzoskwinie odsącz, pokrój w kostkę i wymieszaj z masą sernikową.
  2. Robienie kruszonkiJeśli robisz serniczki z kruszonką na wierzchu, uszykuj kruszonkę: zimne masło, cukier i mąkę rozetrzyj i wymieszaj na kruszonkę. Schłodź w lodówce.
  3. Pieczenie serniczkówForemkę na muffinki wysmaruj odrobiną masła. Wlewaj do każdej dziurki masę sernikową (na 2/3 wysokości). W opcji z kruszonką: posyp każdą porcję kruszonką. Piecz ok. 35-40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Po wyłączeniu piekarnika, uchyl drzwiczki i zostaw serniczki do wystudzenia.

Jak podawać serniczki z brzoskwiniami?

Te serniczki są pyszne same w sobie, ale można je oprószyć odrobiną cukru pudru, udekorować cytrynowym lukrem lub odrobiną polewy z ciemnej czekolady. Ja bardzo lubię te serniczki na drugi dzień, kiedy są dobrze schłodzone w lodówce.

W wersji deserowej takie serniczki pięknie się prezentują i obłędnie smakują w wersji na gorąco (podgrzej je w mikrofalówce), zaserwowane z gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną i odrobiną płynnej czekolady.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...